Powered By Blogger

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

"ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΟΥ"




                                                 Σκιτσο G. Gerola
                                            (Φανταστική απεικόνιση)

  Κρήτη - Ενετοκρατία.
  Ηράκλειο - η πρωτεύουσα της Κρήτης.
  Αν και το Ηράκλειο που ήταν τότε η πρωτεύουσα της Κρήτης, μιμήθηκε πολύ εις τα κτίρια της πλατείες της, το περίφημο πρότυπο της Βενετίας, δεν απέκτησε δε με όλα αυτά ένα ειδικό και πραγματικό Πύργο Ρολογιού.
  Γι' αυτό το σκοπό χρησίμευε το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου.
  Αντίθετα το Ρέθυμνο ήταν η μοναδική πολιτεία που απέκτησε ένα πραγματικό και ειδικό πύργο ρολογιού.
  Ενώ ίσως ήταν σε κάποιο πύργο του παλαιού φρουρίου, βρέθηκε να είναι κοντά στο λιμάνι και δεξιά της πλατείας της Στοάς (Λότζια, σημερινό μουσείο).
  Το ρολόι αποτελείτο από πύργο τετράγωνο, από τον οποίο μόνο η μεσημβρινή πλευρά που είχε πρόσοψη προς την πλατεία, ήταν στολισμένη αρχιτεκτονικά.
  Όλος ο πύργος ήταν κτισμένος από πελεκημένες πέτρες και αποτελείτο από εναλλασσόμενες σειρές που άλλες προεξείχαν και άλλες ήταν εσωτερικές.
  Στη μέση είχε μια μεγάλη πόρτα, που στηρίζετε σε δυο δοκούς από πέτρες που και αυτές ήταν άλλες εσωτερικές και άλλες προεξείχαν, οι οποίες στηρίζαν αέτωμα σε σχήμα τριγώνου.
  Μια μικρή πλάκα ήταν ανάγλυφη κοντά στα στηρίγματα.
  Πιο ψηλά ακόμα υπήρχε ένα κομψό ναίδιο οπού στηριζόταν από δυο μικρούς στύλους και περικλείαν ένα ωραίο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και μερικά αγνώριστα στέμματα.

  Λίγο πιο πάνω ήταν η περιφέρεια του ρολογιού, που αποτελείτο από μια πλάκα των ωρών που ήταν με γλυπτά σε λίθο απάνω και είχε τις παραστάσεις του ζωδιακού κύκλου και τους αριθμούς επίσης, λίγο πιο πάνω στα αραβικά από το ένα έως το δώδεκα από δεξιά και αριστερά της πλάκας.
  Ο Πύργος του Ρολογιού είχε στην κορυφή του μια καμπάνα οπού την χτυπούσε κάποιος ανάλογα την ώρα.
  Όλο το πέτρινο αυτό ρολόι, ακουμπούσε στα πλάγια εις άλλα κτίρια.
  Εσωτερικά ο πύργος είχε διαστάσεις 4,80*4,40 και κατοικείτο, γιατί εις τη δυτική πλευρά βρέθηκε να υπάρχει τζάκι της εποχής εκείνης.
  Έτσι το πέτρινο αυτό ρολόι λειτουργούσε ως εξής:
Στο κέντρο του κύκλου με τους αριθμούς υπήρχε κάθετα βαλμένος κάποιος άξονας (δηλαδή ένα κομμάτι σαν ίσια βέργα). Ο Ήλιος που έπεφτε απάνω στη βέργα η οποία σχημάτιζε σκιά που έπεφτε απάνω στους αριθμούς της πλάκας. Έτσι ενώ ο Ήλιος κινείτο η σκιά της ράβδου έπεφτε σε διαφορετικούς αριθμούς και οι Ρεθυμνιώτες έβλεπαν τι ώρα ήταν.
  Δυστυχώς για μας το πέτρινο αυτό ρολόι τώρα δεν υπάρχει. Κατεστράφη από ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν την αξία του.
  Έτσι τώρα το βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες.

Δημοσιογραφική έρευνα-Επιμέλεια-Ρετουσάρισμα
Ιωάννης  Μιχ.  Δογάνης
Συνταξιούχος Βιβλιοθηκάριος


Πηγή:
Αφήγηση Χρόνης Μπερνιδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: