Powered By Blogger

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΛΙΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΟΥ

                               Φωτο απο το βιβλιο της Αγγελικης Ιγγλεση

                                             ΣΚΟΥΛΗ ΜΠΑΜΠΑΣ                                                                                  Έσο δίκαιος

Κάποτε τον καιρό της Τουρκοκρατίας ειδοποιήθη ο διοικητής (Βαλής) της Κρήτης ότι οι Ρεθεμνιώτες Χριστιανοί ετοιμάζουν επανάσταση.
Μια και δυο φθάνει στο Ρέθυμνο ο Βαλής, καλεί σε σύσκεψη τους Τούρκους προύχοντας του τόπου και ζητεί να του υποδείξουν χριστιανούς να τους συλλάβει και να τους σκοτώσει. Οι προύχοντες φάνηκαν διστακτικοί γιατί δεν είχαν στοιχεία ενοχής για κανένα. Και αρνήθηκαν να δώσουν ονόματα.
Ο Βαλής εξεμάνη εναντίον τους κι άρχισε ν’ απειλεί με φυλάκιση ακόμα και τους Τούρκους μπέηδες.
Παρέτυχε εκεί, στο Κονάκι ο Έλληνας συμβολαιογράφος Συραμπιός (;)ο οποίος και μας διηγήθηκε την ιστορία, όταν έγινε κάποτε λόγος για το Σκουλή Μπαμπά.
Απάνω λοιπόν στο κρισιμότερο σημείο της σύσκεψης που ο Βαλής απειλούσε πως μόνος του θα διατάξει συλλήψεις χριστιανών, φθάνει κι ο Σκουλή Μπαμπάς, κρατώντας στο χέρι, ένα μακρύ ξύλο στρογγυλό, ψηλό, με χαρτιά τυλιγμένα στη μέση του.
Ο γέρο καλόγερος ζητά να τον δεχθεί ο Βαλής. Μα οι ζαπτιέδες όπως τον είδαν «τσουλή» τον έδιωξαν. Εκείνος όμως επέμεινε.
Οι Ρεθεμνιώτες μπέηδες αντιλήφθηκαν το επεισόδιο και γνωρίζοντας το ηθικό κύρος, πάνω στο Τούρκικο στοιχείο της Ρεθύμνης, του Σκουλή Μπαμπά, συνέστησαν στο Βαλή να τον ακούσει. Ο Βαλής ύστερα από επίμονη άρνηση υπεχώρησε στην επιμονή του καλόγερου και με θυμό τον κάλεσε να πει γρήγορα ό,τι είχε να πει. Ο καλόγερος τότε του έδωσε το μακρύ ξύλο και του είπε να διαβάσει το χαρτί που ήταν επάνω. Ο Βαλής έβγαλε ένα φύλλο, αλλά ήταν άγραφο. Και με θυμό είπε στον Σκουλή Μπαμπά ότι δεν γράφει τίποτα.
-Σιγά σιγά του είπε ήρεμα εκείνος. Βγάνε φύλλα μέχρι να βρεις ένα να γράφει και τότε διάβασέ το.
Η περιέργεια που στάθηκε πιο δυνατή από το θυμό έπεισε το Βαλή να πράξει όπως είπε ο καλόγερος. Άρχισε λοιπόν να βγάζει το ένα φύλλο πίσω από το άλλο. Όλα ήταν άγραφα.
Στο τέλος έφθασε στο γυμνό ξύλο.
Απάνω εκεί ο Σκουλή Μπαμπάς έγραφε με κεφαλαία γράμματα ΕΣΟ ΔΙΚΑΙΟΣ.
Ο Βαλής θύμωσε περισσότερο και σήκωσε το ξύλο να χτυπήσει τον καλόγερο. Μα την τελευταία στιγμή συγκρατήθηκε. Η αμαρτία θα βάραινε στη συνείδησή του αν τα έβαζε με έναν άνθρωπο που υπηρετούσε την πίστη του. Ύστερα απεσύρθη σε ένα παράθυρο τη μια κοιτάζοντας το ξύλο, την άλλη τη θάλασσα. Σε λίγο γύρισε και κοίταξε το Σκουλή Μπαμπά. Εκείνος έκανε τεμενά κι έφυγε.
Ο Βαλής τότε αφού σκέφτηκε πολύ, είπε στους προύχοντες πως θα συνεχίσουν τη σύσκεψη το απόγευμα. Μα όταν το απόγευμα οι προύχοντες γύρισαν στη Νομαρχία, ο Νομάρχης τους είπε ότι ο Βαλής έφυγε χωρίς να πει τίποτα.
Η ηθική του Σκουλή Μπαμπά έσωσε τους Ρεθεμνιώτες χριστιανούς . Μα και την Τουρκική Διοίκηση από την παρανομία».



Δημοσιογραφική έρευνα-Επιμέλεια-Ρετουσάρισμα
Ιωάννης Μιχ. Δογάνης
Συνταξιούχος Βιβλιοθηκάριος

ΠΗΓΗ Κρητική Επιθεώρηση 1948




Δεν υπάρχουν σχόλια: